Ortodontie Aparat Dentar

Ortodontia, asigura asezarea corecta a dintilor in arcada, corecteaza muscatura si contribuie la armonizarea fizionomiei.

Ortodontia sau “dinte drept” este ramura stomatologiei care se ocupa de realizarea acestui deziderat: un zambet frumos dar si sanatos.

Ortodontia se ocupa cu indreptarea si corectarea pozitiei dintilor. Afectiunile de acest gen sunt frecvente la copii si adolescenti dar chiar daca unii adulti considera ca nu mai au varsta potrivita pentru un astfel de tratament, s-a constatat o crestere semnificativa a numarului adultilor care beneficiaza de tratament ortodontic. In cazul adultilor, aplicarea tratamentului presupus de ortodontie poate sa dureze mai mult, pentru ca oasele maxilare si-au intrerupt cresterea.
Ortodontia copii
Inghesuirile si ocluziile incorecte dentare afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare. O masticatie deficitara poate avea urmari asupra integritatii tubului digestiv. Progresul tehnicii in stomatologie (specializarea ortodontie) permite astazi corectarea spectaculoasa, fara durere a anomaliilor dento-maxilare. In timpul copilariei si adolescentei, oasele maxilare cresc si se maturizeaza, de aceea este mai usor de modificat pozitia dintilor in aceasta etapa.
Tratamentul dentar este recomandat
Tratamentul dentar este recomandat deoarece pe termen lung afectiunile netratate pot duce la aparitia unor defecte de vorbire, predispozitie pentru formarea tartrului, implicit a cariilor. La Clinica stomatologica Kopfzeit, orice tratament ortodontic incepe cu efectuarea unei consultatii si intocmirea planului de tratament de catre medicul ortodont. In functie de situatia existenta la nivelul arcadelor dentare, pacientul va purta fie un aparat fix, fie unul mobil. Aparatul ortodontic fix este format din braketi metalici sau fizionomici, care se lipesc pe dinti si dintr-un arc metalic care ii uneste. Aparatul mobil, foarte raspandit in deceniile trecute, se prezinta sub forma unei placute de acrilat roz sau transparent cu mici crosete metalice care ajuta dintii sa revina la pozitia normala pe arcada. Acest aparat are eficacitate la cei mici si reprezinta un tratament ortodontic de etapa, fiind utilizat in stomatologia moderna. In cele mai multe cazuri, durata unui tratament cu aparat ortodontic fix este de 12-24 luni in functie de complexitatea diagnosticului; apoi pacientul va purta o perioada un aparat special de contentie (retainer), cu rolul de a mentine si stabiliza rezultatele astfel obtinute. Aparatul de contentie este fie sub forma unei gutiere transparente purtate pe timpul noptii, fie o sarmulita subtire aplicata pe spatele dintilor. Igiena orala are un rol cheie in obtinerea unui zambet sanatos si frumos. De aceea, sedintele pentru controlul aparatului se recomanda a avea loc odata la 3-6 saptamani. Igienizarea in aceasta perioada fiind mai dificila se recomanda sa fie realizata in cabinetul stomatologic de catre medicul stomatolog o data la 3 luni de zile! Dintii aflati in malpozitie (pozitia dintilor anormala pe arcada dentara) sunt mai dificil de igienizat, fiind foarte vulnerabili la procesele carioase si la imbolnaviri parodontale, astfel pot fi pierduti mai devreme. Malpozitiile dentare obliga muschii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare si dureri la nivelul gatului, umarului si spatelui. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dintilor nealiniati corect pe arcada dentara. Ortodontia este una dintre specialitatile medicinei dentare ce trateaza:
 • anomaliile dentomaxilare
 • inghesuirile dentare
 • spatii dintre dinti
 • problemele cauzate de lipsa sau surplusul unor dinti
 • malocluzii dentare
 • malpozitii dentare
 • obiceiuri vicioase
Tratamentul ortodontic implica utilizarea aparatelor ortodontice cu scopul de a rezolva malpozitiile si malocluziile dentare. In functie de scopul lor, tratamentele ortodontice pot fi impartite in: Tratament preventiv (dentitie temporara), impiedica dezvoltarea anomaliilor dento-maxilare(ex. mentinerea spatiului in cazul caderii unui dinte de temporar inainte ca el sa cada in mod normal) Tratament ortodontic interceptiv (dentitie mixta), impiedica agravarea unor probleme deja existente. Scopul este acela de a elimina cauza (ex. corectia obiceiurilor vicioase care pot deforma dantura) Tratament ortodontic complex, determina corectarea problemelor cu ajutorul aparatelor ortodontice. Acest tip de tratament complex are mai multe etape,adresandu-se problemelor ce implica alinierea dintilor, imbunatatirea functiei dentitiei si a ocluziei. Poate include dentitia temporara, mixta sau permanenta. La sfarsitul acestui proces complex este necesara purtarea unor aparate de contentie ce vor ajuta la pastrarea noii pozitii a dintilor.

La Kopfzeit puteti beneficia de cele mai noi si moderne tehnici in ortodontie:

Ortodontie, aparat ortodontic mobil/ arcada
 • Aparat ortodontic mobil/ arcada
 • Control evolutie tratament ortodontic fix sau mobil 1 arcada/2 arcade
 • Aparat ortodontic fix cu bracketi metalici /arcada
 • Aparat ortodontic fix fizionomic cu braketi ceramici /arcada
 • Aparat ortodontic fix fizionomic cu bracketi de safir /arcada
 • Tratament complet ambele arcade cu aparat ortodontic invisalign
 • Nou! Aparat ortodontic win-germania /arcada

Invisalign

Invisalign este metoda practic invizibilă de îndreptare a dinţilor dumneavoastră şi de obţinere a zâmbetului la care aţi visat dintotdeauna. Utilizând tehnologie avansată de imagistică 3D computerizată, Invisalign reconstituie planul dumneavoastră de tratament complet pe baza prescripţiei furnizorului Invisalign, pornind de la poziţia iniţială a dinţilor dumneavoastră până la poziţia finală dorită. Apoi, este creată o serie de aliniatori transparenţi personalizaţi pentru dinţii dumneavoastră – şi numai pentru dinţii dumneavoastră – pentru a-i deplasa puţin câte puţin. Fiecare aliniator este purtat timp de aproximativ două săptămâni înainte de a fi înlocuit cu următorul din serie, deplasând treptat dinţii către poziţia finală proiectată. Durata tratamentului dumneavoastră cu Invisalign va fi stabilită de furnizorul Invisalign, în funcţie de nevoile dumneavoastră specifice. Aliniatorii Invisalign sunt aproape invizibili. Este posibil ca nimeni să nu observe măcar că purtaţi aceşti aliniatori practic invizibili, ceea ce face ca Invisalign să se potrivească perfect cu stilul dumneavoastră de viaţă şi interacţiunile zilnice cu alte persoane. Aliniatorii Invisalign sunt detaşabili, ceea ce vă oferă flexibilitatea de a mânca şi bea ce doriţi în timpul tratamentului scoţându-vă pur şi simplu aliniatorii. Şi, de asemenea, puteţi scoate aliniatorii pentru a vă spăla pe dinţi şi folosi aţa dentară aşa cum aţi face în mod normal pentru o respiraţie proaspătă şi pentru a menţine o bună igienă orală. Spre deosebire de aparatul dentar fix tradiţional, nu există suporturi (brackets) sau sârme metalice. Aceasta înseamnă că, în majoritatea cazurilor, veţi petrece mai puţin timp în cabinetul furnizorului Invisalign pentru ajustări. Şi, în fine, Invisalign vă permite să vă vizualizaţi rezultatele virtuale şi planul de tratament înainte chiar de a începe tratamentul, astfel încât să puteţi vedea cum vor arăta probabil dinţii dumneavoastră la încheierea tratamentului.

Aparat ortodontic lingual

Aparatul ortodontic lingual reprezinta o alternativa cosmetica a aparatului ortodontic fix clasic. Spre deosebire de acesta din urma, bracketii si arcurile aparatului lingual sunt montate pe partea din spate a dintilor, devenind practic invizibile in momentul in care zambiti sau vorbiti. Bracketii aparatului lingual sunt metalici si sunt construiti personalizat, pentru fiecare pacient in parte. Una dintre cele mai performante si mai utilizate tehnici linguale este WIN bracketii fiind realizați in laboratoarele din Germania. Avantajele tehnicii ortodontice linguale
 • Aparatul ortodontic lingual este practic invizibil.
 • Fiecare bracket este realizat special pentru dintele pe care va fi montat, astfel incat este redusa sansa de a se dezlipi accidental.
 • In cazul aparatelor cu expansiune, avantajul acestui tip de aparat ortodontic il reprezinta dimensiunea redusa si eficienta crescuta a arcului lingual.
 • Decalcifierea dentara este mai putin intalnita la aparatete ortodontice linguale si, chiar daca apare, pe fata interioara a dintilor nu prezinta ingrijorari de ordin estetic.
 • Elimina riscul deformarii conturului buzelor – efect posibil in cazul bracketilor aplicati pe suprafata vestibulara (exterioara) a dintilor.
 • Este redus riscul lezarii tesuturilor moi.